Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Yenice Meslek Yüksekokulu / El Sanatları Bölümü

18 Mayıs 2017 tarihli Troya-Assos Teknik Gezisi

Yüksekokulumuz, El Sanatları Bölümü, Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Öğrencileri ile beraber 18 Mayıs 2017, perşembe günü ...

Yüksekokulumuz, El Sanatları Bölümü, Mimari Dekoratif Sanatlar Programı öğrencileri ile beraber 18 Mayıs 2017, perşembe günü  Yenice-Bayramiç-Truva Örenyeri, Assos-Behramkale Örenyeri- Ayvacık Zeytinyağ Müzesi,Tahtakuşlar Özel Etnografya Galerisi ni kapsayan teknik gezi gerçekleştirildi.

Bir çok kez üst üste kurulan Troia Troia'nın arkeoloji ve tarih açısından en önemli yanlarından birisi kentin yıkılıp, yanıp yeniden aynı yerde kurulması. Genellikle bir kent yıkıldığında bir başka yere kurulur. Oysa Troia hep aynı yerde yeniden kurulmuş. Böylece gezi ekibimiz; insanlık tarihinin, kültürün, mimarinin 5 bin yılını izleme, öğrenme şansı buldu.

 Günümüzde Behramkale- Behramköy  adını taşıyan Assos, ilk iskan edildiği M.Ö. 2000‘li yıllardan günümüze kadar birçok değişiklik geçirerek yaşamını kesintisiz sürdüren bir yerleşim yeridir. Assos’taki kalıntılar arasında Akropolisdeki Athena Tapınağı, Bizans surları, Hüdavendigar Cami, akropolisin eteklerinde Arkaik devirden günümüze kadar iyi korunmuş antik yol ve iki kenarındaki mezarlar, şehir sur duvarları, Gymnasion, Agora, Stoa, Bouleuterion, tiyatro ve kilise sayılabilir. Assos’un konutlarının yer aldığı bölümde henüz kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteği ile sürdürülmektedir. 

Teknik gezi ekibimiz daha sonra Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesindeki Zeytinyağ Müzesi, arkasından Güre beldesi Tahtakuşlar Köyü, Tahtakuşlar Özel Etnografya Galerisini ziyaret etti. Burada yöre halkı, mimarisi hakkında kültürel bilgiler alarak Akçay-Edremit, Hanlar mevkii üzerinden Yenice'ye dönüş yapmıştır.